کارگروه پایگاه و وب‌سایت نام‌های جغرافیایی ایران

کارگروه پایگاه و وب‌سایت نام‌های جغرافیایی، کلیه اطلاعات مربوط به نام‌های جغرافیایی را در پایگاه مربوطه ذخیره و ثبت کرده و با ایجاد وب سایت و اطلاع رسانی از طریق اینترنت به بهترین روش از تشتت در نام‌های جغرافیایی جلوگیری می کند.

فعالیت‌های این کارگروه در دو بخش دنبال‌می‌شود که عبارتند از:

الف) پایگاه نام‌های جغرافیایی

یکی از اهداف مهم کمیته تخصصی نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران، گردآوری، ذخیره‌سازی و مدیریت نام همه عوارض جغرافیایی موجود در ایران است. این کمیته ایجاد و تکمیل پایگاه نام‌های جغرافیایی را به‌عنوان گامی مهم و مؤثر برای ساماندهی نام‌های جغرافیایی کشور پیگیری می‌کند. وجود نگارش فارسی و آوانگاری نام‌ها در این پایگاه، به‌طور چشمگیری از تشتت و اختلافات موجود در نام‌های جغرافیایی خواهد‌کاست. به‌کمک این پایگاه، کاربران نام‌های جغرافیایی در نهادها و دستگاه‌های اجرایی مختلف قادرند نام عوارض جغرافیایی در نقاط مختلف کشور را به‌ روش‌های مختلف جستجو‌نموده و علاوه‌بر دست‌یابی به تلفظ صحیح نام عارضه از سایر ویژگی‌های مکانی آن نیز آگاه‌شوند. پایگاه نام‌های جغرافیایی ایران، اجرای امور مختلف ازجمله ارتباطات، تجارت، برنامه‌ریزی، تهیه نقشه‌ها و اطلس‌ها و . . . را تسهیل‌می‌کند.پایگاه داده نام‌های جغرافیایی ایران توسط سازمان نقشه‌برداری کشور طراحی و پیاده‌سازی شده‌است.

مراحل کلی ایجاد پایگاه نام‌های جغرافیایی ایران به‌شرح زیر است:

  • ایجاد ساختاری مناسب برای پایگاه نام‌های جغرافیایی
  • تهیه نرم‌افزار و رابط کاربری پایگاه نام‌ها
  • ورود اطلاعات مربوط به نام‌ها به محیط پایگاه

 

این پایگاه، حاوی اطلاعات حدود 110000 نام جغرافیایی، موجود در نقشه‌های پوششی  در مقیاس1:25000، است. این اطلاعات براساس استاندارد پایگاه نام‌های جغرافیایی ایران  (سال 1370– نگارش 1/1کمیته استانداردهای سازمان نقشه‌برداری کشور) و «دستورالعمل ساماندهی نام‌های جغرافیایی نقشه‌های 1:25000 برای استفاده در پایگاه نام‌های جغرافیایی (سال 1384 – سازمان نقشه‌برداری کشور)» استخراج و در پایگاه نام‌های جغرافیایی وارد شده‌اند. تاکنون، اطلاعات همه شهرها و واحدهای تقسیمات کشوری و اغلب روستاها (90 درصد از مساحت کشور) در این پایگاه وارد شده و علاوه بر آن،  نام سایر عوارض طبیعی و انسانی موجود در نقشه‌های پوششی 1:25000 (پس از تولید نقشه‌ها) به‌تدریج وارد پایگاه شده‌اند.

عناوین اطلاعاتی پایگاه ملی نام‌های جغرافیایی ایران عبارتند از:

منابع اطلاعاتی مورد استفاده به‌منظور ورود اطلاعات به پایگاه نام‌های جغرافیایی به شرح‌زیر است:

  • نقشه‌های 1:25000
  • عکس‌های هوایی گویا‌شده
  • کارت‌های اسامی
  • پایگاه ملی داده‌های توپوگرافی هر منطقه
  • نقشه‌های رقومی تقسیمات کشوری
  • فرهنگ‌های جغرافیایی موجود
  • فهرست اسامی جغرافیایی مصوب وزارت کشور

در این پایگاه قابلیت ذخیره فایل‌های صوتی مربوط به تلفظ نام با گویش‌های محلی نیز فراهم‌شده است. کاربران می‌توانند از طریق رسانی وب به همه اطلاعات سازماندهی‌شده در پایگاه نام‌های جغرافیایی، دسترسی‌داشته و از این اطلاعات در امور مختلف استفاده‌نمایند.

در حال حاضر، اتصال پایگاه نام‌های جغرافیایی ایران به سایر پایگاه‌های اطلاعاتی امکان‌پذیر است.

 

 

 ب) مدیریت وب‌سایت کمیته تخصصی نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران

از فعالیت‌های دیگر این کارگروه‌، طراحی، ایجاد، نگهداری و ارتقای وب‌سایت کمیته تخصصی نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران است. در این وب‌سایت اهداف، وظایف، فعالیت‌ها، اخبار و گزارش‌های کمیته و نیز گروه‌های کاری درج گردیده‌است. علاوه بر فعالیت گروه‌های کاری، سیستم آوانگاری، که در کمیته تصویب گردیده‌است، از طریق این سایت در دسترس کاربران قرار‌دارد. از این‌رو اشخاص در نقاط مختلف ایران و جهان می‌توانند با استفاده از سیستم آوانگاری، نام عوارض جغرافیایی را آوانگاری‌نمایند.

این وب‌سایت به‌عنوان یک رابط‌ کاربر (User Interface) امکان طرح پرسش از نام‌های جغرافیایی و دریافت پاسخ را دراختیار کاربر قرار‌می‌دهد. این امکان به‌گونه‌ای است که اگر شخصی نام جغرافیایی خاصی را مدنظر داشته‌باشد، می‌تواند از طریق این وب سایت جستجو نموده و اطلاعات مورد‌نظر را از پایگاه نام‌های جغرافیایی بازیابی‌نماید. این پرسش‌ها براساس معیارهای مختلف ازجمله مختصات، نوع عارضه، نام عارضه و غیره قابل طرح است.

درضمن این وب‌سایت محل مناسبی برای تعامل و تبادل‌نظر افراد و گروه‌های علاقمند به موضوع نام‌های جغرافیایی بوده و علاقمندان از طریق این وب‌سایت می‌توانند با سرپرستان هر یک از کارگروه‌‌ها کمیته تماس حاصل‌نمایند. وب‌سایت کمیته نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ازطریق آدرس اینترنتی http://geonames.ncc.gov.ir قابل دسترس است.

به منظور اطلاع‌رسانی فعالیت‌های ملی و بین‌المللی در زمینه نام‌های جغرافیایی و نیز تسهیل ارتباطات و تعاملات با گروه متخصصان نام‌های جغرافیایی سازمان ملل به‌ویژه شاخه جنوب‌غرب آسیا (به‌جز کشورهای عربی)، برای ارائه وب‌سایت به زبان انگلیسی نیز اقدام شده‌است.

یکی از وظایفی که هیات وزیران به کمیته تخصصی نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران محول نموده است گردآوری اطلاعات مربوط به نام‌های جغرافیایی و ثبت صحیح و مستند آنها و جلوگیری از تشتت در نام‌های جغرافیایی است. به منظور پیگیری اهداف فوق، کمیته تشکیل کارگروه‌ ایجاد وب‌سـایت و پایـگاه نام‌های جغرافیایی ایــران را در جلسه شماره 23 مورخ13/8/81 تصویب نمود تا به این ترتیب کلیه اطلاعات مربوط به نام‌های جغرافیایی در یک بانک اطلاعاتی ذخیره و ثبت شده و با ایجاد وب‌سایت و اطلاع رسانی از طریق اینترنت در اختیار عموم قرار گیرد.

این کارگروه تمام همت خود را در ایجاد بانک اطلاعاتی صرف نموده و با تشکیل جلسات متعدد و بکارگیری متخصصین رشته های مرتبط به مدت دو سال (4-1382) طراحی و پیاده سازی فاز اول پایگاه را به اتمام رساند.

 از سال 1384 ورود اطلاعات به این بانک در مدیریت کارتوگرافی سازمان نقشه برداری انجام شده و کارگروه‌ به تدریح تمامی ایرادات و مشکلات بانک اطلاعاتی و نرم افزار مربوطه را مرتفع نموده و هنوز هم در جهت ارتقاء و بهینه سازی سیستم تلاش می‌نماید.

 


تاریخ آخرین بروزرسانی : 1403/03/29
تنظیمات قالب