کارگروه نام‌های دریایی و بستر دریا

 تعریف و اهمیت ایجاد کارگروه نام‌های دریایی و بستر دریا:

    نام جغرافیایی عوارض دریایی، نامی است که به عوارض سطحی و زیر سطحی ( بستر ) پهنه‌های آبی از قبیل اقیانوس‌ها، دریاها، دریاچه ها و ... و همچنین عوارض ساحلی مرتبط با آن‌ها اطلاق می شود. یکی از اهداف اصلی استاندارد کردن نام‌های جغرافیایی در سطح جهان علاوه بر نام‌های مربوط به خشکی‌ها، نام‌نگاری و یکسان‌سازی عوارض پهنه‌های آبی است، خصوصا عوارضی که از سواحل شروع و تا منطقه فلات قاره امتداد داشته و عمده منابع معدنی و صیادی در همین بخش وجود دارد. این مهم در اولین کنفرانس یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی سازمان ملل در سال 1967، نیز مورد توجه قرار گرفته است زیرا در نام‌نگاری عوارض جغرافیایی دریایی بین کشورها معمولا اشتراکی وجود نداشته و همین امر ناوبری دریایی را با ناامنی مواجه  ساخته است. علاوه بر آن بعلت فقدان مرجع قانونی نام‌نگاری و اعمال سلیقه های سیاسی موجب تضییع حقوق بین المللی برای کشورهای صاحب حق می شود، خصوصا درمواقعی که دریاها (یا هر نوع پهنه آبی) که بین چند حاکمیت قرار گرفته باشد از لحاظ اقتصادی سیاسی و امنیتی دارای موقعیت راهبردی بوده و ضرورت و اهمیت تشکیل گروه کاری یکسان‌سازی نام‌های دریایی(سطحی و زیر سطحی) را آشکار می‌سازد.

بطور کلی مطالعه نام عوارض جغرافیایی پهنه‌های آبی در این گروه کاری شامل موارد زیر است:

-مطالعه Batonym یا نام عوارضی که در بستر (زیر سطح) پهنههای آبی قرار دارند.
-بررسی و مطالعه نام عوارضی که در داخل پهنه‌های آبی قرار دارند (مانند : جزائر، صخره‌ها)
-مطالعه نام پهنه‌های آبی کوچک و بزرگ در داخل اقیانوس‌ها و دریاها
-مطالعه نام پهنه‌های آبی کوچک داخل سرزمینی
-مطالعه نام عوارضی که در مناطق ساحلی وجود دارند.

شرح وظایف کارگروه:
     این کارگروه مسئول نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های عوارض طبیعی و انسان‌ساخت در سطح و زیر سطح پهنه های آبی می باشد که برای نیل به این هدف از روش‌های متنوعی به شرح زیر استفاده می نماید.

-مطالعه کتاب‌خانه‌ای: گرد آوری و مطالعه کتب، متون و فرهنگ‌های تخصصی مربوط به هیدروگرافی، جغرافیای طبیعی، جغرافیای تاریخی، زمین‌شناسی، ژئومورفولوژی، اقیانوس‌شناسی، چارت‌های دریایی و...

-مطالعه میدانی: در صورت لزوم بازدید از مکان‌های ناشناخته با استفاده از ابزارهای هیدروگرافی، غواصی و همچنین تبادل نظر با صاحبنظران بومی
تطبیق و یکسان‌سازی نام عوارض دریایی زبان‌های بیگانه با زبان فارسی
تطبیق و یکسان‌سازی نام عوارض دریایی گویشهای محلی با زبان فارسی
نام‌نگاری عوارض ناشناخته
آوانگاری عوارض دریایی ( سطحی - زیرسطحی)

 عمده‌ترین عوارضی که می‌بایست در این کارگروه به یکسان‌سازی نام آنها توجه ویژه‌ای داشت عبارتند از : دریا، خلیج، خلیج دهانه‌ای، خور، صخره‌های مرجانی، تنگه‌ها، کانال‌ها، مصب، دلتا، جزایر،  چشمه‌های زیردریایی،  برجستگی و صخره‌ها و ناهمواری‌های عمده بستر دریا و اقیانوس‌ها، پوشش گیاهی ساحلی، دهانه‌های آتشفشانی زیر آبی، دریاچه‌ها، تالاب و هامون، هور، رود، آبگیر، پشته‌های آبی (Patches) چشمه‌های آبگرم، میادین نفت و گاز، سکو، معادن زیر دریایی، پوشش گیاهی زیر آبی، مزرعه‌های دریایی(مروارید،میگوو...).

ترکیب گروه : در کارگروه نام عوارض دریایی و بستر دریاها حداقل یک نفر کارشناس (ترجیحا کارشناس ارشد و دکتری) در رشته‌های هیدروگرافی، جغرافیای طبیعی، اقیانوس‌شناسی، هیدرولوژی که دارای تجربه کافی در زمینه‌های علمی و عملیات میدانی باشند، عضو خواهند بود.

 

 

 

تاریخ آخرین بروزرسانی : 1402/12/21