روتیتر
برگزاری یکصدمین جلسه کمیته تخصصی نامنگاری و یکسانسازی نامهای جغرافیایی ایران
به گزارش دبیرخانه کمیته تخصصی نامنگاری و یکسانسازی نامهای جغرافیایی ایران یکصدمین جلسه کمیته تخصصی نامنگاری و یکسانسازی نامهای جغرافیایی ایران با حضور نمایندگان دستگاههای عضو این کمیته از جمله:
وزارت کشور - وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح – مرکز آمار ایران - وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات – وزارت راه و شهرسازی - فرهنگستان زبان و ادب فارسی و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران روز سه شنبه 22 خرداد ماه 1403 در سازمان نقشهبرداری کشور برگزار شد.
موضوعاتی که دراین جلسه مطرح و مورد بررسی قرار گرفت عبارت بودند از:
- ارائه گزارش و شرح خدمات کارگروه نامهای دریایی و بستر دریا توسط آقای دکتر علی سلطانپور مدیر محترم آبنگاری سازمان نقشهبرداری کشور و سرپرست کارگروه نامهای دریایی و بستر دریا.
- ارائه گزارش و شرح خدمات کارگروه نامهای تاریخی توسط آقای دکتر بهرام امیراحمدیان سرپرست کارگروه نامهای تاریخی.
- ارائه گزارش آقای دکتر محمد صاحبی (نماینده محترم فرهنگستان زبان و ادب فارسی و سرپرست کارگروه آوانگاری) با موضوع آخرین اقدامات انجام شده در خصوص کتاب راهنمای جامع توپونیمی ایران.
در ابتدای این نشست و به مناسبت برگزاری یکصدمین جلسه کمیته تخصصی نامنگاری و یکسانسازی نامهای جغرافیایی ایران، آقای ابوالفضل بلندیان (دبیر کمیته) به مهمترین اقدامات این کمیته از ابتدای تشکیل (سال 1379) تا الان پرداختند. مانند:
- ایجاد پایگاه ملی نامهای جغرافیایی ایران و انتشار آن از طریق وب؛
- پیشنهاد نام استاندارد برای پهنه آبی شمال کشور و تصویب آن توسط هیات دولت؛
- برگزاری چندین دوره همایش ملی نامهای جغرافیایی ایران؛
- ارائه سرویس از نگارش فارسی و آوانگاری نامهای جغرافیایی استاندارد ثبت شده در پایگاه ملی نامهای جغرافیایی ایران؛
-انتشار کتاب و نشریات مرتبط با نامهای جغرافیایی و ... .
در ادامه آقای دکتر علی سلطانپور مدیر محترم آبنگاری و امور جزر و مدی سازمان نقشهبرداری کشور و سرپرست کارگروه نامهای دریایی و بستر دریا ضمن اشاره به وظایف و اهداف مدیریت تحت مسئولیت خود، گزارش و شرح خدمات کارگروه نامهای دریایی و بستر دریا را ارائه نمودند و همچنین اضافه کردند در مورد نامهای دریایی دو گروه یکی کمیته نامهای دریایی GEBCO و دیگری گروه کاری متخصصان نامهای جغرافیایی سازمان ملل UNGEGN در مورد استانداردسازی نامهای دریایی، فعالیت می کنند. این گروه از متخصصان علوم دریایی درخواست کرده است تا پیشنهادات خود در خصوص نام عوارض دریایی را با اشاره به منابع و تاریخچه اسامی و با توجه به استاندارد، به نهاد ملی یا (در صورت عدم وجود نهاد ملی) به IHO یا IOC (زیرکمیته نامهای دریایی SCUFN) ارسال نمایند.
سپس آقای دکتر بهرام امیراحمدیان سرپرست محترم کارگروه نامهای تاریخی با اشاره اهمیت موضوع نامهای تاریخی در سطح ملی و بین المللی و ریشهشناسی نامها، گزارش و شرح خدمات کارگروه نامهای تاریخی را ارائه کرد و پیشنهاد داد تا فعالیتهای کارگروهها و کمیته نامنگاری و یکسانسازی نامهای جغرافیایی در صداوسیما معرفی شود و ویژهنامه ای در این خصوص تهیه شود.
در پایان جلسه آقای دکتر محمد صاحبی (نماینده محترم فرهنگستان زبان و ادب فارسی و سرپرست کارگروه آوانگاری) به آخرین اقدامات انجام شده در خصوص کتاب راهنمای جامع توپونیمی ایران و معرفی فصلهای کتاب که شامل مقدمات آواشناسی و واج شناسی و نشانههای آوایی و دستور خط فارسی پرداختند و پیشنهاد دادند برای شنیدن آواهای زبانی میتوان به سایت www.ipachart.com مراجعه کرد.